Næstved rejser verden rundt

Når vi ser på et landkort kan vi godt se hvilke lande der er tættest på. Men er det også de lande vi føler er tættest på? Hvis vi skulle beskrive hvordan der så ud i et land, kender vi så ikke New York i USA bedre end vi kender Helsinki i Finland, selvom Helsinki er meget tættere på. Det verdenskort vi ser i vores atlas er ikke nødvendigvis det verdenskort vi har inde i hovedet. Der sker noget med vores verden lige nu.

Hvordan ser din verden egentlig ud? Hvilke lande kender du bedst? Hvilke lande tænker du oftest på? Hvordan ville landkortet se ud, hvis dem du ved mest om, var dem der var tættest på?

På Phineas Foggs tid var det en bedrift at rejse jorden rundt på 80 dage. Toge og skibe var blevet så fantastiske at man kunne rejse ufatteligt mange kilometer på ingen tid. Folk sagde til hinanden at verden var blevet mindre.

Senere blev man i stand til at gøre det endnu bedre. Flyene kom til og al transport blev både hurtigere og lettere. Og der skete noget mærkeligt noget med tiden når man rejste. Det Fogg opdagede, med at man kunne vinde en dag, blev noget de fleste prøvede på et eller andet tidspunkt. Har du prøvet det? Man kan rejse så hurtigt at man tager afsted om morgenen en dag – rejser mange timer – og alligevel lander om morgenen på samme dato i et nyt land. Der sker noget med tiden.

Afstand og tid betyder noget for hvordan vi ser verden. Jo tættere noget er på, desto mere synes vi, at vi har til fælles. Men når vi nu kan rejse så langt på ingen tid hvad sker der så? Det kan næsten føles som om de lande det er lettest at rejse til også føles mest hjemlige. I historien om Fogg er det som om han er hjemme i England uanset hvor han rejser hen. Men forandrer verden sig virkelig når vi kan rejse hurtigere og lettere? Er det rigtigt at den bliver mindre?

Lige nu skubber den nye teknologi igen til vores verden. Med computeren og internettet har vi pludseligt forandret verden igen. Det er som om vi har lavet ”en ny tid” – nemlig Internet-tid der gælder over hele planeten, uanset om det er nat eller dag. Selvom vi sover – sover nettet ikke. Er man på Facebook med venner fra mange steder i verden bliver det helt tydeligt når man tænder computeren om morgenen, at den digitale verden ikke har været i seng, selvom vi selv har været det.

Det er som om geografien forsvinder eller i hvert fald forandres. Solens gang er mindre vigtige for døgnet – digitale diskussioner er mere vigtige. Vi lever i en verden hvor Tid og Rum er ændret. På Foggs tid var det dampmaskinen og elektriciteten der satte det i gang. Nu er det nettet og det at vi kan tale med folk fra alle dele af jorden hele tiden. Måske spiller vi World of Warcraft og chatter med nogen fra den anden side af jorden – og det føles som om vi sidder i samme stue.